How to: kuitmaten opmeten

How to: kuitmaten opmeten

Als je chaps of rijlaarzen bestelt, wil je natuurlijk zeker weten dat ze passen en lekker zitten. Daarom hebben wij op onze site uitgebreide maattabellen die je helpen om de chaps of rijlaarzen te bestellen d ie precies passen. Maar hoe weet je wat jouw maten zijn? Meten is weten! We leggen je graag uit wat je kunt doen. Bekijk onze uitleg in de video of lees onze blog.

Voordat je gaat meten

Om te beginnen heb je een goede rolcentimeter of kleermakers-meetlint nodig. Let erop dat deze de maat aangeeft in centimeter, niet in inch. Anders krijg je namelijk heel andere maten! Draag tijdens het meten een dunne rijbroek met dunne sokken, of eigenlijk wat je het meeste draagt tijdens het paardrijden. Nu ben je klaar om te beginnen met meten.

Kuitomvang

De maat die je in bijna alle tabellen tegenkomt, is de kuitomvang. Dat is de omtrek van het dikste punt van je kuiten. Dat punt kun je vinden door de centimeter om de kuit te lussen en vervolgens omhoog en omlaag te bewegen totdat je voelt dat je het dikste punt hebt gevonden. Vervolgens, als je dat punt hebt gevonden, mag je de centimeter nog een beetje aantrekken, want het elastiek van de rijlaarzen of chaps rekken hier een beetje mee. Nu heb je de kuitomtrek gevonden!

Topmaat

Een andere belangrijke maat is de topmaat. De topmaat is de omtrek bij de knieholten. Je kunt die vinden door iets door de knieën te gaan en vervolgens te meten ter hoogte van de knieholten en net onder de knieschijf. Hier hoef je de centimeter niet te strak aan te trekken, want de laarzen of chaps rekken daar niet mee, en ze moeten dicht kunnen. Als de chaps of rijlaarzen op dit punt te krap zijn, gaan de ritsen open en zakken ze af. Dat zit natuurlijk niet prettig en hierdoor kan het zadel beschadigen.

Enkelomtrek

Vervolgens zijn we aangekomen bij de enkels. Hiervoor geldt hetzelfde als bij de topmaat: je slaat de centimeter om de enkel en trekt de centimeter niet aan. Hoogtemaat Ook de hoogtemaat is belangrijk. Om die te meten, moet je weer iets door de knieën gaan, zodat je de centimeter goed in de knieholte kunt plaatsen. Vervolgens laat je de centimeter over de kuit naar beneden lopen. Daarna moet je weer een beetje rechtop gaan staan en kun je onder de maat aflezen.

Extra tips

Het is bijna onmogelijk om dit zelf nauwkeurig op te meten. Het is daarom belangrijk iemand anders deze meting te laten doen. Verder is het belangrijk om de maten direct op te schrijven. Dat is niet alleen handig voor als je op zoek bent naar nieuwe laarzen, maar het is ook nuttig voor ons als we je advies geven bij je laarzen of chaps. Wij vragen namelijk altijd naar je maten, zodat we je preciezer kunnen helpen.

Terug naar blog