Italiaanse rijlaarzen

Hoe onderhoud ik mijn Italiaanse rijlaarzen?

Als je nieuwe rijlaarzen hebt gekocht, wil je ze natuurlijk zolang mogelijk mooi houden. Leer is een materiaal dat lang mee gaat, maar dan moet het wel op de goede manier onderhouden en verzorgd worden. Lees hier een aantal tips om je Italiaanse laarzen mooi te houden.

Afstemmen

Leer is een materiaal dat veel gebruikt wordt in de paardensport. Maar het ene leer is het andere niet. Italiaanse (Parlanti) rijlaarzen zijn bijvoorbeeld gemaakt van zacht (kalfs)leder terwijl zadels en tuigen veel stugger zijn. Stem het onderhoud dus altijd af op het type materiaal.

Geen grip-producten

Om te beginnen is een waarschuwing op zijn plek als je laarzen gaat schoonmaken die gemaakt zijn van zacht leer. Het is heel belangrijk dat je nooit gebruikmaakt van een Grip Stick, Grip Spray of van een zadel met grip-onderdelen, want hiermee gaat het leer sneller kapot.

Geen zadelleer

Het leer van je laarzen is niet hetzelfde als zadelleer. Gebruik daarom ook geen producten als zadelzeep, leervet of leerbalsem voor een zadel of hoofdstel. Italiaanse laarzen zoals die van Parlanti zijn gemaakt van heel dun leer, wat ze bijzonder comfortabel maakt, maar dat een andere behandeling nodig heeft.

Stap 1: Ergste vuil verwijderen

Nadat je teruggekomen bent van een rit, moet je eerst het ergste vuil verwijderen met een zachte doek.

Stap 2: Schoonwassen

Houd je rijlaarzen nu onder handwarm water en gebruik een doekje om ze schoon te wassen.

Stap 3: Eventueel grondig schoonmaken

Soms worden je laarzen niet helemaal schoon door ze onder handwarm water met een doekje schoon te maken. Gebruik in dat geval handzeep om ze echt goed schoon te maken.

Stap 4: Droogmaken

Na het reinigen van je laarzen kun je een zachte doek gebruiken om ze droog te maken.

Stap 5: Polish

Als de laarzen droog zijn, kun je de laarzen poetsen met polish voor zacht (kalfs)leder, zoals de originele Parlanti Polish. Volg daarbij de instructie op de verpakking.

Meer informatie

Wil je meer advies over het gebruik en onderhoud van de producten die je bij Horse Riders Classics gekocht hebt? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag om zoveel mogelijk én zo lang mogelijk te genieten van je producten!

Bijpassende producten

Terug naar blog