10 musthaves voor internationale paardrijwedstrijden

10 musthaves voor internationale paardrijwedstrijden

Je prestaties zijn zo goed dat je besluit om je op te geven voor een internationale wedstrijd. Helemaal mooi als je inschrijving ook wordt toegewezen en je daadwerkelijk van start mag. We gaan er vanuit dat je aan alle basiszaken hebt gedacht, dus de inentingen zijn goed op orde en je paard komt fris en in vorm aan de start.

Stèfanie Heins, Internationaal Springamazone bij stal Johan Heins geeft je hieronder haar must haves. Lees welke 10 items je zeker mee moet nemen als je internationaal gaat rijden:

  1. Startnummers. Een startnummer heb je gedurende het hele evenement nodig. Ze moeten niet alleen als je aan het rijden bent zichtbaar zijn maar bijv ook als je even gaat laten grazen. Als we zelf met een stand op concours gaan pik je de nieuwe internationals er zo uit want die komen in allerijl een setje startnummers halen. Wees goed voorbereid en zorg dat iedere paard of pony van je een eigen set startnummers heeft.
  2. Een concourskast die op slot kan. En dat laatste is belangrijk want het gebeurt toch nog wel eens dat er spullen ontvreemd worden. Een kast met grote wielen is handig omdat niet ieder terrein even goed verhard is. Bovendien is een grooming rugzak handig om je spullen mee te nemen naar de ring.
  3. Verschillende soorten dekens: (a) een dunne katoenen deken is zeker een musthave ook als het warm is in de zomer want tenten op gras zijn vele malen kouder dan je eigen stal die een verharde ondergrond en stenen muren heeft. (b) Een fleece deken voor het stappen e.d. natuurlijk helemaal leuk met je eigen (stal)naam. (c) Een vliegendeken voor als het warm is en je moet wachten bij het inrijden op de barrage. (d) een regendeken met hals om je paard en zadel droog (en je paard tevens warm) te houden als je moet wachten in een plensbui. (e) afhankelijk van het seizoen heb je bijv. nog winterdeken(s) met een onderdeken en wollen dekens nodig voor het (uit)stappen.
  4. Een stalgordijn met een stalpoort. Een stalgordijn geeft niet alleen privacy voor je paard maar heeft nog 2 functies. Als je op een tochtige plek in de stallen staat houdt hij wind en van die waaierige regen buiten je stal en zorgt dus voor een fijner stalklimaat. Bovendien voorkomt hij dat je paard dingen die je aan of voor de stal hebt hangen en staan de stal in trekt. Je zal niet de eerste zijn die 's ochtends een zadeldekje terugvindt onderin de stal in plaats van op het rekje waar hij hing. Een stalpoort is fijn als je een paard of pony hebt die rustig is op stal. Omdat de stallen vaak geen opening hebben bovenin kan je paard toch het gangpad in kijken. In de zomer is het vaak ook koeler omdat de stal zo meer ventilatie krijgt. Voor een extra mooi effect laat je hem natuurlijk borduren met je (stal) naam of logo.
  5. Een goed gevulde poetskist met een aantal borstels, shampoo, vlekkenspray die je niet uit hoeft te spoelen, spons, zweetmes, hoefolie, invlechtelastiekjes en toebehoren, schaar, mes en tie-rips. Vooral die laatste komen ook weer van pas om je spullen mee aan de stal te bevestigen zoals je stalpoort.
  6. Emmers en voerbakken. En uiteraard neem je jouw eigen voer mee.
  7. Wordt het warm? Neem dan zeker Elektrolyten mee in poeder of vloeibare vorm. Ook is het aan te raden om instant energy spuiten mee te nemen. Dit zijn applicators met een energiegevende pasta. Dit komt zeker van pas voordat je barrage mag rijden bijv. of voor de laatste proef als je paard of pony al wat vermoeid begint te raken. Hij krijgt dan nog wat extra energie. Bovendien zorgen ze voor een beter herstel.
  8. Is je paard of pony snel kijkerig. Zorg dan juist dat je wat middelen meeneemt die een kalmerende werking hebben.
  9. Genoeg witte rijbroeken en witte wedstrijdshirts. Want je wordt er in 3 of 4 dagen niet schoner op. En sommige concoursen stellen als je in zomertenue mag een wit wedstrijdshirt verplicht dus laat die leuke felle kleuren dan maar thuis. Neem ook genoeg rijbroeken en trainingsshirts mee die je ook thuis draagt. Deze kun je dan aan als je je paard of pony wat extra beweging geeft. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor zadeldekjes.
  10. Een hoofdstelhanger is altijd handig om je halster, hoofdstel ed aan te hangen. Je kan er dan makkelijk bij en je kan je hoofstel op een hanger gemakkelijker poetsen dan hangend in je concourskast. Wil je helemaal chic? Dan kun je kiezen voor een houten concoursset van een hoofdstelhanger, zadelhanger, regisseursstoel en grooming box. Super chic en op de stoel kun je even heerlijk relaxen tussen de proeven door. Shop eens in de categorie stal en onderweg voor meer tips.
Terug naar blog