Hoe moet ik een hoofdstel onderhouden?

Hoe moet ik een hoofdstel onderhouden?

Als je een hoofdstel hebt gekocht voor je paard, wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk mooi en in goede conditie blijft. Hoe doe je dat? Wat is het beste onderhoud voor je hoofdstel? En is er een verschil tussen het onderhoud van een nieuw en een gebruikt hoofdstel? In deze blog leggen we je uit hoe je het hoofdstel van je paard zo goed mogelijk kunt onderhouden, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.

Het hoofdstel

Het hoofdstel is een belangrijk onderdeel van het harnachement oftewel het tuig van je paard. Met het hoofdstel kan de ruiter zijn paard leiden en sturen. Maar een goed hoofdstel is meer dan alleen functioneel: het ziet er ook gewoon erg mooi uit. Een hoofdstel bestaat uit meerdere onderdelen, zoals een neusriem, frontriem, keelriem, de teugels enzovoort, en het is belangrijk dat de leren onderdelen goed onderhouden worden. Op die manier zit het hoofdstel aangenaam voor het paard, en blijft het langer mooi en sterk. Hoe moet je het aanpakken?

Nieuw versus gebruikt

Er zit verschil in het onderhoud van een nieuw en een gebruikt hoofdstel. Wij merken dat sommige ruiters zich niet bewust zijn van dat verschil. Bij een nieuw hoofdstel is het belangrijk dat het meteen een goede voeding krijgt en beschermd is tegen zweet. Een gebruikt hoofdstel heeft vooral behoefte aan een schoonmaakbeurt en nieuwe vetlaag. Hieronder leggen we uit hoe je het kunt aanpakken.

Onderhoud nieuw hoofdstel

Een nieuw hoofdstel moet je als het ware klaarmaken voor het eerste gebruik. Je legt daarmee de basis voor een lange levensduur waarbij het hoofdstel in goede conditie blijft. Je hebt de volgende dingen nodig voor dit eerste onderhoud: goede lederolie, eventueel een emmer, een kwast en een zachte, droge doek. Doorloop vervolgens deze stappen:

  1. Hoofdstel uit elkaar halen
  2. Behandelen met lederolie
  3. Lederolie laten intrekken
  4. Afdrogen

Stap 1: Hoofdstel uit elkaar halen

Voordat je het hoofdstel kunt gaan behandelen, moet je het eerst uit elkaar halen. Maak dus alle riempjes en gespjes los, zodat alle delen die uit elkaar kunnen, los zijn.

Stap 2: Behandelen met lederolie

Behandel het nieuwe hoofdstel vervolgens met lederolie. Let op: als je een frontriem hebt met steentjes of clinchers, olie je alleen de achterzijde in zodat er geen olie op de steentjes of clinchers terechtkomt. Je kunt ervoor kiezen om de olie in een emmer te doen en daar de onderdelen van je hoofdstel in te leggen. Veel producenten van lederolie leveren de olie in een blik met een kwast erbij. Het kan dus ook een praktische keuze zijn om de olie met een kwast aan te brengen. Zo verbruik je minder olie terwijl het hoofdstel toch een goede voedingsbeurt krijgt.

Stap 3: Lederolie laten intrekken

Nadat je het hoofdstel hebt behandeld met lederolie, laat je de olie een uur intrekken. Doe dit zeker niet langer. Dat is namelijk slecht voor het stiksel en ook zal het leer dan oververzadigd raken. Daardoor wordt het moeilijk te hanteren en wil het bijvoorbeeld niet meer door de lusjes heen.

Stap 4: Afdrogen

Droog het hoofdstel nu af met een zachte doek. Klaar met deze stappen? Dan is je nieuwe hoofdstel klaar voor gebruik!

Onderhoud gebruikt hoofdstel

Een gebruikt hoofdstel heeft vooral behoefte aan een schoonmaakbeurt en een nieuwe vetlaag. Hiervoor heb je zadelzeep, een sponsje, een droge doek en zadelcrème of zadelvet nodig. Dit zijn de stappen:

  1. Hoofdstel reinigen
  2. Behandelen met zadelcrème
  3. Zadelcrème laten intrekken
  4. Afnemen

Tijd om deze stappen uit te werken.

Stap 1: reinigen hoofdstel

Begin met het reinigen van je hoofdstel. Je maakt het sponsje nat en doet er zadelzeep op. Hiermee ga je vervolgens het hele hoofdstel reinigen. Overtollige zadelzeep kun je met een zachte, droge doek van het hoofdstel wrijven. Vervolgens start je met de voeding.

Stap 2: behandelen met zadelcrème

Breng de zadelcrème of het zadelvet aan met een zachte, droge doek. Dit hoeft maar een dunne laag te zijn, maar zorg wel dat je zowel de voor- als achterzijde zorgvuldig invet. Met name op de plekken waar de gespen zitten, is het leer gevoelig voor slijtage en uitdroging. Daarom is een goede vetbeurt daar echt van levensbelang.

Stap 3: zadelcrème laten intrekken

Na het invetten laat je het hoofdstel een tiental minuten rusten om de crème in te laten trekken.

Stap 4: afnemen

Vervolgens ga je met een zachte, droge doek nog eens over de ingevette onderdelen. Dankzij deze laatste stap gaat je hoofdstel mooi glanzen. Bovendien haal je overtollig vet hiermee van het hoofdstel af, waarmee je voorkomt dat het hoofdstel het vet afgeeft op andere producten.

De gespen van het hoofdstel, eventuele steentjes of andere glimmende onderdelen van je frontriem, kun je schoonmaken met een licht vochtige doek en nadrogen met een zachte doek.

Advies bij Horse Riders Classics

Heb je vragen over het onderhoud van je hoofdstel of heb je een andere vraag over je hoofdstel? Voel je dan vrij om contact met ons op te nemen. Bij Horse Riders Classics kun je namelijk rekenen op de beste producten én het beste advies. Ben je op zoek naar een mooi hoofdstel voor je paard? Bekijk dan ons assortiment.

Terug naar blog