Hoofdstellen

Een goed gevormd hoofdstel is belangrijk om harmonieus met je paard te kunnen samenwerken. Bekijk hier ons grote assortiment met merken als Dyon en Equiline. Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op!

Equiline

Equiline Hoofdstel Gecombineerde neusriem Clincher Frontriem

€ 199,00
Dyon

Dyon New English Collection Hoofdstel dubbele neusriem

€ 279,95
Dyon

Dyon D Collection Hackamore Hoofdstel

€ 157,00
Dyon

Dyon D Collection X-Fit Hoofdstel

€ 304,00

In ons assortiment vind je verschillende soorten hoofdstellen van de exclusieve ruitersportmerken zoals Dy'on, LJ Leathers en Equiline. We vertellen je graag wat meer over de verschillende soorten hoofdstellen, zodat je een hoofdstel kunt kiezen die helemaal past bij jou en je paard.

Het beste hoofdstel

Het hoofdstel is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van je paard. Onder andere via communiceer jij als ruiter namelijk met je paard. Het is dus belangrijk om een goed hoofdstel te vinden voor je paard. En natuurlijk wil het oog ook wat. We helpen je graag om een hoofdstel te vinden dat bij je (paard) past.

Welke soorten paardenhoofdstellen?

Hoofdstellen zijn er in alle soorten en maten. Elk hoofdstel heeft sterke en minder sterke punten. Welk soort hoofdstel je kiest, is afhankelijk van wat je wilt en van wat het beste is voor je paard. We zetten een aantal hoofdstellen op een rij, zodat je op basis daarvan een keus kunt maken. De soorten die we willen benoemen zijn: Anatomisch gevormde hoofdstellen, trens hoofdstellen, stang hoofdstellen en bitloze hoofdstellen.

Anatomisch gevormde hoofdstellen

Tegenwoordig zijn de hoofdstellen steeds meer anatomisch vormgegeven, zodat je paard er zo min mogelijk hinder van ondervindt. Anatomisch houdt in dat het hoofdstel aansluit bij de vorm van je paard. Toch kun je er duidelijke signalen mee geven. In de praktijk komt het erop neer dat bijvoorbeeld het kopstuk en de neusriem voorgevormd zijn. In welke mate is afhankelijk van het hoofdstel.

Drukpunten

Het meest gevoelige punt op het lichaam van een paard is de nek. Hier verzamelen zich grote aantallen zenuwen, ligamenten en pezen. De nek is het hoofdkwartier van het lichaam en wat er op de nek drukt, kan elders in het lichaam problemen geven. Alles staat met elkaar in verbinding. Om de druk goed te verdelen zijn kopstukken daarom bij voorkeur breed om de druk op de nek van het paard comfortabel te verdelen en drukpunten te vermijden. De hoofdstellen van PS of Sweden zijn hierom bekend.

Ook hebben de meeste kopstukken een ronde vorm rond de oren. Hier geldt hetzelfde principe. Stel dat je een zonnebril draagt die niet rond je oren is gebogen, maar helemaal recht is met een hoek van 90 °. Stel je dan voor dat je probeert je oren rond te draaien, net zoals de paarden dat altijd doen als ze luisteren ... Een ronde vorm tegen iets rechtdoor draaien is gewoon niet comfortabel.

Trens-hoofdstel

Het meestgebruikte hoofdstel is het trens-hoofdstel. Om te beginnen: wat is een trens? Een trens is type paardenbit. Lees meer over trensen in onze blog: Wat is het verschil tussen een watertrens, bustrens en d-trens? Een trens-hoofdstel is dus een hoofdstel waaraan een trens (bit) verbonden is. Bij een trenshoofdstel is dit enkel een trens bit, bij een stang en trenshoofdstel zit er een stang bij als tweede bit. Een trens-hoofdstel is opgebouwd uit meerdere onderdelen, zoals een trens, een neusriem, frontriem, kopstuk, keelriem, teugels, bakstuk en sperriempje. Veel van deze onderdelen zijn ook los verkrijgbaar.

Verschillende typen neusriem

Het verschil tussen de trens-hoofdstellen zit vaak in de neusriem. Je hebt trens-hoofdstellen met verschillende soorten neusriemen: bijvoorbeeld gecombineerd, hoog, laag en Mexicaans. De meest gebruikte neusriem is overigens de gecombineerde neusriem. Trens-hoofdstellen zie jij bij bijna alle vormen van paardensport, zoals springe, dressuur en eventing.

Stang-hoofdstel

Een stang-hoofdstel is meer voor ruiters met meer ervaring. Dit type hoofdstel wordt het meest gebruikt in de dressuur. Dankzij een dubbele teugel en een dubbel bit heb je als ruiter nog meer mogelijkheden om te communiceren met je paard. Het dubbele bit zit op een plek in de mond waar je paard geen tanden heeft. Je oefent dus met de teugels druk uit op de tong van je paard.

Dy'on collecties

Koop je een hoofdstel van Dy'on? Dan kun je in dezelfde collectie nog losse teugels, neusriemen, voortuigen en andere accessoires bestellen. Op die manier past je hele harnachement mooi bij elkaar. Zo is er de Dy'on collectie met goudkleurige gespen en crèmekleurig sierstiksel. Een perfecte set voor op concours. Voor thuis is de Dy'on Working collectie een goede keuze. Dit hoofdstel is gemaakt van stevig buffalo leder en heeft een uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding.

Hoofdstel kopen bij Horse Riders Classics

Wil je een hoofdstel kopen? Dat kan in onze webshop of in onze winkel in Ansen. Bestel je voor 15.00? Dan wordt jouw bestelling dezelfde dag nog verzonden. Gratis levering vanaf 99,- Natuurlijk snappen we dat je vragen kunt hebben over je nieuwe hoofdstel. Neem dan contact op met onze klantenservice of kom naar onze winkel. We hebben uitgebreide kennis van de maten in ons assortiment en kunnen je hierover veel informatie geven zodat je een goed passend hoofdstel voor je paard koopt.