Zo stel je jouw airbagvest in, heractiveer je het na een val en onderhoud je hem

Zo stel je jouw airbagvest in, heractiveer je het na een val en onderhoud je hem

Het gebruik van een airbagvest tijdens paardrijden biedt extra veiligheid, maar het correct instellen, heractiveren en onderhouden van je equestrian airbagvest is essentieel om te zorgen dat het optimaal werkt. In deze blog geef ik een overzicht van de stappen die je moet volgen om je vest goed te gebruiken en te onderhouden, inclusief handige video’s die de processen verduidelijken.

Stap 1: Instellen van je airbagvest

Het instellen van je airbagvest is cruciaal voor een goede werking. Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig om ervoor te zorgen dat het vest goed aansluit en de airbag correct geactiveerd kan worden.

Hoe stel je een airbagvest in?
Zorg ervoor dat je het volgende in gedachten houdt tijdens het instellen:

  • Pasvorm: Het vest moet goed aansluiten, maar mag niet te strak zitten.
  • Opschroeven cartridge: Is de pasvorm goed? Schroef dan de cartridge in de houder.
  • Bevestiging aan het zadel: Verbind het vest correct met het zadel met behulp van de meegeleverde koord of lanyard. Test de lengte van de koord om ervoor te zorgen dat je je comfortabel kunt bewegen zonder dat de airbag onnodig geactiveerd wordt.

Hieronder vind je een handige video die stap voor stap uitlegt hoe je de saddle strap van een equestrian airbagvest goed aanbrengt op je zadel:




Stap 2: Heractiveren na een val

Na een val waarbij de airbag geactiveerd is, moet het vest opnieuw geactiveerd worden door de CO2-cartridge te vervangen. Dit is een eenvoudige maar belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het vest weer functioneel is.

Heractiveren van je airbagvest
Bekijk de volgende video die duidelijk uitlegt hoe je de airbag kunt heractiveren na een val:




Volg deze stappen:

  1. Controleer het vest op schade na de val.
  2. Schroef de gebruikte CO2-cartridge los.
  3. Schroef met de bijgeleverde inbussleutel de schroefkop onderaan los en verwijder de schroefkop en de veer. Druk nu met de lange kant van de inbus de trigger pin naar beneden. Vervolgens kun je bolletje terugplaatsen. De veer en schroef plaats je aan de onderkant weer terug en draai je vervolgens aan. Bekijk indien nodig de video een paar keer om de stappen in de juiste volgorde te nemen.
  4. Plaats een nieuwe cartridge van de juiste maat. Dit is heel belangrijk. Een te kleine inhoud laat het vest onvoldoende opblazen. Een te grote inhoud maakt dat de inwendige zakken scheuren en maakt je vest onbruikbaar.


Stap 3: Onderhoud van je airbagvest

Om de levensduur van je airbagvest te verlengen, is regelmatig onderhoud nodig. Dit omvat zowel het schoonmaken van het vest als het controleren van het mechanisme en de cartridge.

Onderhoudstips
Bekijk deze video voor een uitgebreide uitleg over het onderhoud van je vest:



Belangrijke onderhoudspunten:

  • Schoonmaken:Gebruik een vochtige doek om vuil en stof te verwijderen, en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Opslag: Bewaar je vest op een droge plek, weg van direct zonlicht en hitte. En hang hem op een hanger. Zo blijft hij langer fris.
  • Regelmatige controle: Inspecteer het systeem regelmatig, vooral na intensief gebruik. Controleer of de lanyard en het mechanisme vrij zijn van slijtage.

Conclusie

Een equestrian airbagvest kan van levensbelang zijn bij het paardrijden. Door het vest goed in te stellen, na een val correct te heractiveren en regelmatig onderhoud uit te voeren, zorg je ervoor dat het vest je in gevaarlijke situaties blijft beschermen.

Heb je nog vragen of wil je meer video's bekijken? Laat het me weten! Veilig rit!

Bijpassende producten

Terug naar blog