Zo kies je de beste paardendeken!

Zo kies je de beste paardendeken!

In het algemeen zijn paarden prima in staat hun eigen temperatuur te regelen. Maar in bepaalde weersomstandigheden is het verstandig om je paard te helpen met een paardendeken. Hoe kun je een goede paardendeken kiezen?

Verschillende weersomstandigheden

Je paard krijgt gedurende het jaar te maken met verschillende weersomstandigheden. Op zich kan je paard zich comfortabel voelen bij de veel weertypen. Een paard met wintervacht kan temperaturen tussen de -5 en +15 graden verdragen, terwijl een paard met zomervacht prima kan aarden bij temperaturen tussen de +5 en +25 graden. Paarden kunnen dus tegen een stootje. Toch is het verstandig de juiste paardendekens te gebruiken om je paard te ondersteunen. Je keuze is ook afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • Stalling. Een paard dat veel op stal staat, heeft deze waarschijnlijk minder wintervacht. Hierdoor zal je paard meer bescherming nodig hebben als deze in de wei staat.
  • Verzorging. Een geschoren paard heeft het natuurlijk sneller koud dan een ongeschoren paard.
  • Ras. De wintervacht van je paard is ras-afhankelijk. Rassen uit zuidelijke klimaten zullen bijvoorbeeld een minder dikke vacht hebben. Dit zal invloed hebben op je keuze.
  • Conditie. Is je paard wat ouder of zwakker? Geef hem dan extra bescherming door middel van een deken die bij de omstandigheden past. Een paard van 25 jaar heeft het sneller koud dan een van 5 jaar. Met deze factoren in gedachten, zetten we de belangrijkste opties voor je op een rij, zodat je een goed paardendeken kunt kiezen.

Regendeken

Als het lange tijd regent, kan je paard het flink koud krijgen, in het najaar maar ook in de zomer. Daar kan hij zelfs ziek van worden. Het is daarom goed om te zorgen voor een plek waar je paard kan schuilen. Maar daarnaast is een regendeken ook een uitkomst. Een goede regendeken is waterdicht en voorkomt dat je paard nat wordt. Met een regendeken kan je paard ook tijdens een natte zomer gewoon de wei in.

Winterdeken

Een winterdeken is primair bedoeld om je paard te beschermen tegen de kou. Maar veel winterdekens (outdoordekens) beschermen je paard ook tegen regen. Check de waterkolom om erachter te komen hoeveel water een deken verdraagt. Staat je paard veel op stal? Dan heeft deze in de wei waarschijnlijk eerder een winterdeken nodig.

Waterafstotend, waterdicht en waterkolom

Je hoort en leest bij paardendekens regelmatig over termen als waterdicht, waterafstotend en waterkolom. Op zich ligt het voor de hand wat het verschil is tussen een waterdicht en een waterafstotend deken. Maar misschien is een korte uitleg over de werking van zulke dekens toch handig.

Een waterafstotend deken heeft een coating over de stof. Deze coating vormt een barrière op de stof, waardoor de regen niet direct in de stof terechtkomt. Je ziet dan dat de druppeltjes als het ware op de stof blijven liggen. Als het een tijdje blijft regenen, zal het water doordringen.

Een waterdicht deken heeft aan de binnenkant nog een coating, waardoor er geen water door de stof heen kan sijpelen. De waterkolom geeft aan hoeveel waterdruk 1 m2 van de stof kan verdragen zonder dat er water doorheen kan. Bij een goed waterdicht deken kan je paard rustig de hele dag in de stromende regen staan, zonder dat het water door het deken heen komt. Denk daarbij aan een waterkolom van 10.000 mm. Al vanaf een waterkolom van 5.000 mm is een stof compleet waterdicht en bestand tegen hoge druk. Erg comfortabel voor je paard!

Ademende stof

Onder het deken kan je paard gaan zweten. Als de stof van het deken waterdicht zou zijn zonder ademende eigenschappen, zou je paard alsnog nat worden van zijn eigen zweet. Vandaar dat een goed waterdicht regendeken gemaakt is van ademende stof. Zo blijft de regen buiten en wordt de warme en het vocht onder het deken afgevoerd naar buiten.

Bekijk hier onze Regen- en winterdekens

Staldeken

Een staldeken gebruik je als je paard veel op stal staat. Met een staldeken voorkom je dat je paard wintervacht gaat aanmaken. Tegelijkertijd voorkom je ermee dat het paard het koud krijgt. Voel af en toe onder het deken of je paard het te warm of te koud heeft.

Bekijk hier onze Staldekens

Zomerdeken en vliegendeken

Een zomerdeken kan meerdere functies hebben. Dit type paardendeken beschermt je paard in de zomer tegen steken van vliegen (vliegendeken) en beschermt tegen koude nachten. Met een zomerdeken kun je ook voorkomen dat je paard na het rijden van het zweten te snel afkoelt. In dat geval wordt het ook wel een ‘uitrijdeken’ genoemd.

Therapiedekens

De laatste tijd zijn therapiedekens in opmars. De dekens worden gebruikt om paarden beter te laten herstellen na inspanning. De werking van deze therapiedekens is gebaseerd op magneten of magnetische velden. Hiermee zou de bloedcirculatie en het zuurstofvervoer in het bloed gestimuleerd, voor een optimaal herstel.

Overige paardendekens

Andere dekens die je voor je paard kunt gebruiken:

  • Fleecedeken
  • Wollen deken
  • Onderdeken
  • Stapmolendeken
  • Uitrijdeken

Hoe zit het met denier?

Je leest bij paardendekens regelmatig over denier. Denier drukt de sterkte en zwaarte van het materiaal uit, waarbij 1 denier gelijk staat aan een gewicht van 1 gram voor 9000 meter aan materiaal. 1680 denier wil dus zeggen dat er dik garen is gebruikt maar dat het materiaal toch licht van gewicht is en zeer stevig. De buitenstof kan dus tegen een behoorlijk stootje.

Overigens wil veel denier niet altijd zeggen dat het deken beter is. Er kunnen goede redenen zijn om te gaan voor een deken met weinig denier, bijvoorbeeld omdat het niet nodig is. Als je gaat voor een outdoordeken, dan is meer denier juist wel handig.

Advies over paardendekens

Bij Horse Riders Classics hebben we een groot assortiment aan paardendekens, met grote merken als Kentucky, Eskadron en Dy'on. De informatie in deze blog geven je algemene handvatten voor het kiezen van een paardendeken. Maar natuurlijk is elke situatie weer anders. Wil je advies over welk paardendeken het beste is voor jouw paard? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze winkel in Ansen. We helpen je graag.

Bijpassende producten

Terug naar blog