We krijgen vaak de vraag welk mondstuk je het beste kunt gebruiken voor je paard. Dat is niet zo’n gekke vraag, want mondstukken zijn er in alle soorten en maten. Omdat het onbegonnen werk is om alle mondstukken uitvoerig te bespreken, leg ik in deze blog wat meer uit over de twee meestgebruikte mondstukken: het enkelgebroken mondstuk en dubbelgebroken mondstuk. Ook vertel ik graag iets meer over andere mondstukken die een goed resultaat geven. Samen gaan we op zoek naar het beste bit voor je paard.
Het mondstuk van je paard
Om te beginnen: wat is een mondstuk bij paarden? Misschien een beetje een open deur, maar het is toch goed om duidelijk te stellen waar we het over hebben. Het mondstuk is het onderdeel van het bit dat je paard in zijn mond heeft. Daarmee speelt het mondstuk een belangrijk rol in de manier waarop de ruiter zijn of haar paard aanstuurt. Zoals gezegd worden het enkelgebroken en het dubbelgebroken mondstuk het meest gebruikt. Laten we ze eens een voor een bespreken.
Wil je meer weten over bitten zoals de watertrens, bustrens en D-trens? Lees dan onze blog:
Wat is het verschil tussen een watertrens, bustrens en D-trens?
Het dubbelgebroken mondstuk
Een dubbelgebroken bit is op twee plaatsen met elkaar verbonden waardoor je eigenlijk 3 gedeeltes krijgt. Het middelste deel ligt op de tong. Hierdoor werkt dit bit wat scherper in op de tong en vriendelijker op de lagen en de mondhoeken. Dit mondstuk werkt vooral fijn als je paard meer tegendruk geeft met zijn tong want door de druk op de tong zal hij minder tegendruk geven en zijn kin intrekken. Een voorbeeld van een dubbelgebroken mondstuk is de Trust dubbelgebroken watertrens.
Het enkelgebroken mondstuk
Een enkelgebroken mondstuk staat bekend als het bit met een notenkraker effect. Door deze bijnaam heeft dit mondstuk onterecht een negatieve lading gekregen. De meeste enkelgebroken bitten zijn tegenwoordig echt meer anatomisch gevormd zodat de druk meer gelijkmatig wordt verdeeld. In vergelijking met een dubbelgebroken geeft dit bit echter wel meer druk op de lagen en de mondhoeken, maar de druk op de tong is niet dermate dat deze als het ware klem zit zoals in een notenkraker. Toch is dat iets wat veel mensen denken. Een enkelgebroken bit is vaak een goede keuze voor paarden die op de hand gaan hangen. Dankzij de drukverdeling op de tong, lagen en mondhoeken zal het paard zijn hoofd mee omhoog brengen. Een voorbeeld van een enkelgebroken mondstuk is de Trust enkelgebroken watertrens.
Succesvolle mondstukken zonder scherpte
De medium tongboog of happy tongue bitten zijn voorzien van een licht gebogen mondstuk. Het is een mondstuk zonder onderbrekingen, dus platgezegd is het een stang met een boog erin. De vorm van het mondstuk is zo dat het de tong vrijer laat en slechts lichte druk erop uitoefent. Ook de lagen en de mondhoeken krijgen minimale druk. Hiermee is dit echt een ideaal bit voor paarden met een sensitieve tong.
Locked enkelgebroken
Een enkelgebroken bit met een locked werking voorkomt dat het enkelgebroken bit mogelijk teveel druk uitoefent op de tong. Dit komt doordat het bit maar tot een bepaald punt door kan buigen en als het ware op slot gaat bij teveel druk. Hierdoor geeft dit bit minder druk op de tong dan een standaard enkelgebroken bit. De inwerking is daardoor wat zachter dan zijn unlocked broertje. Ook de lagen krijgen minder druk en het bit kan niet gaan knijpen bij de mondhoeken.
Dr. Bristol
Een dr. Bristol is een dubbelgebroken bit, maar dan in het midden voorzien van een plaatje die in een hoek van 45 graden geplaatst is ten opzichte van de buitenste delen. Dit zorgt ervoor dat er meer druk op de tong wordt uitgeoefend als het paard zijn hoofd omhoog doet. De lagen en mondhoeken krijgen bij dit mondstuk een lichte druk. Dit bit is een goed alternatief als je paard met een enkelgebroken bit snel met zijn hoofd omhoog loopt.
Segundo mondstuk
Het segundo mondstuk ziet er snel wat apart uit, maar dit is ook bij uitstek een bit wat vriendelijk is voor de tong, lagen en mondhoeken. Dit bit is ook dubbelgebroken en voorzien van een hoge tonguitsparing. Het laat de tong vrij en verdeelt daardoor de druk goed over de tong, lagen en mondhoeken. Dit is een perfect bit voor paarden die graag de tong over het bit gooien. Het is voor een paard ook moeilijk om op dit bit te gaan hangen door de bewegende delen. Paarden blijven op dit bit lichter in het contact met de hand.
Hulp bij vinden beste mondstuk
We helpen je graag om het meest geschikte mondstuk te vinden voor jouw paard. Kom je er niet uit met de informatie in deze blog? Kom dan langs in onze winkel of neem contact met ons op. In gevallen kunnen we je in een paar stappen helpen om een mondstuk te vinden dat helemaal geschikt is voor jouw paard.