Waarom regelmatig je paardijcap vervangen?

Waarom regelmatig je paardijcap vervangen?

We horen regelmatig dat ruiters al tien jaar met dezelfde cap rijden. De cap ziet er nog steeds goed uit en lijkt van de buitenkant nog net zo veilig als eerst. Iets om trots op te zijn, zou je zeggen. Maar helaas vertelt de buitenkant niet het hele verhaal. Sterker nog, een 'oude' cap vormt een groot risico. We leggen je graag uit waarom je je cap regelmatig moet vervangen.

Hoofdbescherming

Bij het paardrijden is je veiligheid natuurlijk heel belangrijk. Je cap beschermt het hoofd en is daarmee het belangrijkste beschermmiddel voor ruiters. De cap vangt grote klappen op mocht je om wat voor reden maar ook van het paard afvallen of ergens tegenaan botsen. Dat is allemaal niets nieuws.

Cap vervangen na een val

Veel ruiters gaan pas na een val nadenken over het vervangen van hun paardrijhelm. En zelfs dan gebeurt het vaak dat de cap ‘goedgekeurd’ wordt als er op het oog geen beschadigingen te zien zijn. Maar een cap kan vanbinnen beschadigd of ‘op’ zijn, terwijl die er vanbuiten nog prima uitziet. Dat is natuurlijk een gevaarlijke situatie. We leggen graag uit hoe dat zit.

Dwarsdoorsnede van een cap

Het is voor iedereen duidelijk dat een cap die aan de buitenkant beschadigd is, vervangen moet worden. Natuurlijk vangt de buitenkant van je cap een deel van de klap op. Maar vergeet de binnenkant van de cap niet. De binnenschaal van een cap is namelijk gemaakt van EPS (geëxpandeerd polystyreen, ook wel piepschuim genoemd), een schokabsorberend materiaal. Deze kwetsbare laag zit verstopt tussen de buitenkant en het binnenwerk van de cap. Deze EPS-laag vangt de schok op die optreedt bij een val. Hierbij wordt deze luchtige laag in elkaar gedrukt. De energie die vrijkomt bij een val wordt verdeeld en opgevangen, zodat de schedel beschermd wordt.

Foto's hieronder: bij Charles Owen wordt veel aandacht besteed aan het ontwerp en de veiligheid van de caps. Je ziet ook het binnenwerk van de rijhelm.

Binnenwerk van een cap

Onzichtbare schade

Na een val kan het zijn dat een cap er aan de buitenkant nog prima uitziet, maar dat de EPS-binnenlaag niet meer voldoende beschermt. Deze laag is namelijk redelijk kwetsbaar: het materiaal kan breken of zijn schokabsorberend vermogen verliezen. Dat gebeurt bij een val, maar de bescherming neemt met de jaren, bij normaal gebruik van de cap, ook af. Het kan dus zijn dat er onzichtbare schade is aan de EPS-binnenlaag van je cap. Het gevaar is dan dat je met een onveilige cap rijdt.

Wanneer een cap vervangen?

De vraag is dus: wanneer moet je je cap vervangen? Het antwoord is simpel: - Na elke harde klap op je cap, ook bijvoorbeeld als je cap op een hard oppervlak is gevallen (en er geen zichtbare schade is) - Eens in de vijf jaar, vanaf het eerste gebruik van de cap (ook als de cap er nog goed uitziet)

Veiligheid eerst

De bescherming van je hoofd tijdens het paardrijden is cruciaal. Daarom is het verstandig bij twijfel te kiezen voor een nieuwe cap. Het is niet voor niets dat grote merken als Charles Owen adviseren om op z’n minst elke vijf jaar een nieuwe cap aan te schaffen. Veiligheid eerst. Wil je advies over jouw cap? Neem gerust contact met ons op.

Bijpassende producten

Terug naar blog