Paardendekens

Anna Scarpati / ASUP

Anna Scarpati Set fleecedeken springdekje vliegenmuts

€ 379,00
BR

BR outdoordeken 1200D 240g

€ 119,95 -30% € 83,97
BR

BR Deken Fleece

€ 69,95 -50% € 34,98
Dyon

Dyon Fleece deken met heupornament Navy

€ 125,95
Kentucky Horsewear

Kentucky Horsewear Tail Cord

€ 9,99
Kentucky Horsewear

Kentucky Horsewear Vliegendeken

€ 159,99

Waarom een paardendeken?

Paardendekens worden voor verschillende doeleindes gebruikt. Sommige paarden hebben niet per se een deken nodig, andere paarden juist wel. Op zich kan een paard prima zijn lichaamstemperatuur behouden en een beetje nattigheid kan ook geen kwaad. Maar wanneer heeft je paard dan een deken nodig? Dat hangt af van verschillende factoren. We leggen je graag iets meer uit over het nut van paardendekens en welke deken je het best kunt kopen.

Temperatuur of weer

Is het erg koud? Of houdt de regen een lange tijd aan? Dan kun je je paard het beste uit voorzorg een regen- of winterdeken geven. Hiermee voorkom je dat je paard ziek wordt doordat hij het te koud heeft.

Stalling

Staat je paard veel op stal of is deze juist vooral in de wei te vinden? Wanneer je paard veel op stal staat, heeft deze waarschijnlijk minder wintervacht waardoor een winterdeken vereist is. Is de stal goed geïsoleerd, winddicht en staat je paard met andere paarden op stal, dan is de temperatuur binnen ook een stuk hoger dan buiten. 

Ras

Bepaalde rassen hebben een goede wintervacht, terwijl andere rassen uit zuidelijke klimaten zullen een minder dikke vacht hebben. Bekijk dus of je paard goed aangepast is aan de omstandigheden in jouw omgeving.

Lichaamsconditie

Heb je een paard dat wat ouder is of zwakker is? Dan kan je het beste het zekere voor het onzekere nemen en ervoor zorgen dat je een aantal goede paardendekens hebt om je paard goed te verzorgen.

Welke paardendekens heb je nodig?

Er zijn een aantal paardendekens die je absoluut nodig hebt om goed voor je paard te zorgen. Wij zetten de belangrijkste dekens en hun voornaamste functies voor je op een rij.

Staldeken

Een staldeken is een deken dat je gebruikt wanneer je paard op stal zit. Dit gebruik je om ervoor te zorgen dat je paard geen wintervacht gaat aanmaken en het voorkomt dat het paard het koud krijgt. 

Winterdeken

Een winterdeken is bedoeld om een paard warm te houden. Is het erg koud, dan kan het geen kwaad om een paard een winterdeken te geven, ook als het paard veel buiten is. Staat je paard veel op stal, dan heeft deze in de wei een winterdeken nodig.  

Zomerdeken

Een zomerdeken kan meerdere functies hebben. Zo beschermt het tijdens de zomer tegen steken van vliegen (vliegendeken), beschermt het tegen koude nachten en ook wordt een zomerdeken gebruikt om te voorkomen dat je paard van het zweten te snel afkoelt na het rijden.

Regendeken of waterdichte deken

Regen kan ervoor zorgen dat je paard het koud krijgt of ziek wordt omdat het te lang nat is geweest. Een regendeken voorkomt dat je paard nat wordt en zorgt ervoor dat je paard tijdens een natte zomer ook gewoon de wei in kan. 

Paardendeken kopen

Wil je een paardendeken kopen? Zorg er dan voor dat je wel de juiste maat koopt voor jouw paard. Een paardeken moet goed aansluiten, alleen zo voorkom je dat kou doorkomt of dat je paard schuurplekken krijgt van de deken. Je kunt de maat voor je paardendeken als volgt bepalen:

Meet de ruglengte vanaf de punt van het schoft tot onder de staartwortel.

Meet vervolgens de onderlengte vanaf de borst, langs de buik tot de achterhand.

Als laatste meet je de schofthoogte, zodat je er zeker van kunt zijn dat het paardendeken tot onder de buikrand valt. 

Door deze maten te combineren weet je precies welke maat je moet bestellen voor jouw paard. Let ook goed op de halsomvang van je paard om te voorkomen dat deze gaat knellen. 

Paardendekens van Horse Riders Classics

In ons assortiment vind je een grote collectie paardendekens van merken als Kentucky Horsewear, Dyon, Anna Scarpati en nog vele andere mooie merken. Bestel jij voor 15.00 uur, dan verzenden wij je product dezelfde dag al. Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom.